Szigeti Ildi Nordic Walking tréner, angoltanárképző és csapatépítő tréner, amatőr sífutó és szenvedélyes erdőkerülő

A napi mozgás fontosságát én személyes életemből tanultam meg. Ugyan ebből a szempontból én a szerencsések közé tartozom, mert gyerekkorom óta rendszeresen sportoltam (szertorna, kézilabda, kosárlabda, tenisz, hétvégi gyalog vagy bicikli túra, korcsolya, sífutás), 9 éve másfél évig küszködtem egy Lyme kórral és annak maradványaival és közben nem nagyon volt ajánlatos intenzíven mozogni. Aztán pont egy elég szigorú diéta és napi rendszeres mozgás révén álltam újra talpra teljesen és azóta is naponta élem meg a rendszeres mozgás revitalizáló erejét. Lyme kór után eleinte csak sétáltam, majd jött a futás, sífutás, úszás és mára minden nap rendszeresen edzek egy-másfél órát, hétvégente pedig mindig az erdőt járjuk már 20 éve kisebb nagyobb csapattal. 6 éve viszem magammal a Nordic Walking botokat túrákra és csapatépítésre és próbálom ezzel „megfertőzni” szűkebb és tágabb környezetemet. Másfél éve edzésszerűen is sífutok, és a tavaszi, nyári alapozás után tavaly Nordic Walking edzői tanfolyamot végeztem. Én nagyon hiszek a mozgás, a kreativitás és az informális közösségek fontosságában, és már gyerekkorom óta ilyen és olyan formában ezeknek a magjait próbálom magam körül és munkáimban is megteremteni.

Dr. Andrásofszky Enikő orvos, tanácsadó-tréner és Nordic Walking tréner

Először két éve próbáltam meg Ildikóval a Nordic Walkingot egy éjszakai Balaton parti séta közben. Nagyon izgalmas volt a helyzet: egyszerre tanultam a mozgást, folytathattuk az addigi beszélgetésünket, friss levegőn voltam és kellemesen feltöltődtem energiával, pedig igencsak késő volt. Kíváncsivá tett az élmény, és orvosi szempontból a következő magyarázatokat tudtam megfogalmazni: a botok használatával nemcsak a lábizmaim, hanem a felsőtestem és karizmaim is dolgoztak, ezáltal a légzést segítő izmaim folyamatos igénybevételével javult testem oxigénellátása és egyben a szívem és érrendszerem teljesítménye. Így felébredt az egész testem! És ami szintén nem elhanyagolható, hogy az oxigénhasznosító mozgás során, ezt szaknyelven aerob testmozgásnak hívják, örömhormonok szabadulnak fel, melyeknek stresszoldó, kimerültség és fájdalomcsökkentő hatásuk van. Könnyed mozgásomra és vidám hangulatomra orvosként így ezt a választ adnám. Emberként meg annyit fűznék hozzá, hogy a baráti beszélgetéseket nemcsak ülve lehet folytatni, hanem sétálva. Így lett, hogy Ildikóval botos kirándulások és séták közben kezdtünk el közösen a Nordic Walkingról is beszélgetni, majd játékokat fejleszteni. Mostanra már legtöbbször gyalogolva tartunk “értekezleteket” is, ami egyszerre hasznos és egészséges – ugyan sokaknak kissé furcsa, de nekünk már szinte természetes.

Steven Oakes BotSport Nordic Walking tréner, angoltanárképző tréner, amatőr sífutó

Esténként és hétvégeken Szigeti Ildivel, feleségemmel, sokat botozunk a környéken és az erdőkben, hisz mindig is mindennapunk része volt a mozgás (úszás, futás, sífutás, tenisz). Régebbi térdsérülésem miatt számomra ez egy nagyon jó mozgás, mert kevésbé terheli a térdizületeket, mint a futás és a tenisz. A téli sífutásra, ami nagy szerelmünk, is kiválóan felkészít a felsőtest használata révén. Aztán hétvégén nagycsapattal ugyanez, sok játékkal, nevetéssel. Én nagyon szeretem! Aztán, régi reklámfilmes múltamra tekintettel a hétvégi csapatépítésekre és más rendezvényekre el kezdtem magammal vinni filmkamerámat, hogy rögzítsem ezeknek a nagyszerű napoknak a hangulatát. Ha ezáltal sikerül megmutatni jobban, hogy milyen egyszerűen lehet jól érezni magunkat, akkor már megérte Amerikából Magyarországra költözni.

Csallóközi Éva angoltanár, Nordic Walking tréner, csapatépítő tréner, amatőr sífutó

Háztól házig Nordic Walking bottal járok sokat és még a porcszegény térdeim is köszönik! A kilók pedig röhögve távoztak! Na jó, nem gyorsan, inkább megfontoltan! És közben mindenféle fontos dologról beszélgetünk mindig – ami hegynek fel nehezebben megy néha, de sík terepen isteni testnek, léleknek, fejnek és még a barátságok szövődésének, mélyülésének is jót tesz. Mivel amatőr sífutó is vagyok, Ildikó teljesen megfertőzött ezzel a bottal gyaloglás dologgal, olyannyira, hogy idén tavasszal egy edzői tanfolyamon találtam magam. És persze rögtön utána már jelentkeztek is az első saját tanítványok is.

Nagy Gábor Botsport Nordic Walking csapatépítő tréner, a Magyar Természetbarát Szövetség volt főtitkára, aktív természetjáró és túravezető

"Érezted már a hajnali erdő illatát? Láttad már a völgyekben megbúvó ködpárnát? Fárasztotta már lábadat hegyek kaptatója? Töltötte be napodat a veled túrázó gyerekek nevetése? Hallottál-e már köszönetet baráttól, kollégától, megbízótól, más túratárstól a jól sikerült túranapért, kirándulásért? Ha igen, tudod miért szeretem ezt az életet, ha nem, itt az ideje, hogy kezdj magaddal valamit és mondjuk csatlakozz hozzánk valamelyik túránkon! 2007-óta aktív tagjaként a Botsport csapatnak, kis baráti bolyongásoktól a közel 150 fős vonulásokig, a családi túradélutántól az országos jelentőségű nagy rendezvényig volt szerencsém mindenhez, amiről ez a sport, és számunkra ez a létforma szól. Nekem nem gond, ha este, vagy kora reggel van kedved útra kelni, az évszak és igazán az időjárás sem lehet akadály, ha meg van a szándék, ha ott motoszkál az akarat, mehetünk, én kész vagyok veled tartani."