A BotSport történet a “híres” vasárnapi túrákból indult. Néha több, mint 50-60-an gyűltünk össze egy-egy gyalogtúrára és sokszor a résztvevők nem is ismerték egymást. Ilyenkor mindig vittem a túrákra játékokat gyerekeknek és felnőtteknek, hisz szakmám szerint angoltanárképző és csapatépítő tréner vagyok. A BotSport csapatépítő játékok egy része igazából ezeken az informális hétvégi túrák alatt születtek.

Később a Nordic Walking botok megjelenésével kezdtünk el gondolkodni azon, hogy a botok révén még milyen sok speciális játék hozható létre. Orvos végzettségű trénertársammal, Dr. Andrásofszky Enikővel aztán másfél év alatt sok sorversenyes , csapatépítő-, kooperációt és koordinációt igénylő játékot fejlesztettünk, majd próbáltunk ki különböző környezetben. Ezeknek az a célja, hogy a családi napra összegyűltek egy kicsit jobban megismerjék egymást, így a játékok és a sport egyfajta közösségteremtő ötvözetté alakulnak át. A Botsport mozgalomhoz azóta többen is csatlakoztak, hogy segítsenek átadni ennek a nagyszerű életmódnak a mintáját, amihez szorosan kapcsolódik az is, hogy pár alkalom után sok játékötletet is magukkal visznek a családok, baráti társaságok saját túráikra. Azt tapasztaltuk, hogy pont a játékok jelenléte miatt még a legifjabbak is szívesen jönnek vissza túrázni, pedig papák és mamák elmondása szerint előtte alig voltak kimozdíthatóak a szabadba. Ez persze érthető is, mert mindannyian azt tesszük, amit szívesen teszünk és a gyerekek leginkább játszani szeretnek, gyalogolni önmagában nem annyira. És, persze, amint a gyerekek élvezik, a szülőknek is könnyebb, de azt is tapasztaltuk, hogy még a nem-családos felnőttek is kedvelik ezeket a játékos kereteket. Valahogy, ilyenkor ki lehet lépni a régi szerepekből és egy kicsit ellazulni, mókázni. Egy mondatban talán legjobban egyik BotSportos foglalta össze visszajelzését: „Amíg legtöbb sportban a versengés a fontos, a Botsportnál a természet, az erdei közösség mindig visszahív – így nem erőfeszítés rendszeresen végezni, mert élvezet!”

Egyetlen nehéz dolog volt ebben ez egészben, hogy a gyerekek legtöbbje sehogy se tudta megjegyezni ennek a dolognak az angol nevét, hogy Nordic Walking. Aztán az egyik legifjabb túrázónk nemes egyszerűséggel BotSportra fordította le a botos gyaloglás és játékok egyvelegét. Azt mondta, így a Nagyi is jobban meg fogja tudni majd jegyezni. Annyira tetszett nekünk is ez a szó, hogy azóta mi is átvettük, és ezt használjuk. Azt hiszem, ott és akkor született a BotSport, pedig már évekkel azelőtt fogant és formálódott maga a tartalom: a közösségi együttlét és játékok, a sport egyvelege kinn az erdőben.

Ennek a történetnek az ívét csak az teszi igazán széppé, hogy pont erdei túrák közepette kezdtünk el aztán azon gondolkodni, hogy milyen fontos lenne ezeknek a kooperációt, kreativitást és csapatépítést is magában foglaló játékoknak a mintáját nagyobb körben is átadni. Igazából, munka értekezleteinket is már az erdőben tartjuk, ami másoknak talán furcsa, de nekünk már szinte természetes.

Szigeti Ildikó - Nordic walking tréner